2015. február 27., péntek

MIT AKAR A NŐ ?


MIT AKAR A NŐ?

Az ifjú Artúr királyt rajtakapta és elfogta a szomszéd uralkodó, miközben az annak erdejében vadászott.
A király a helyszínen megölhette volna Artúrt, mivel ilyen büntetés járt annak, aki vét más tulajdona ellen.
De meghatódott a rokonszenvesnek talált Artúr fiatalságától, és szabadságot kínált neki, feltéve, hogy 1 éven belül helyesen válaszol egy nehéz kérdésre.
A kérdés pedig így szólt: Mit akar valójában a nő?
Egy ilyen kérdés a legbölcsebb embert is zavarba hozta volna, az ifjú Artúr számára pedig megválaszolhatatlannak látszott...
Ennek ellenére még mindig jobb volt, mint akasztófán végezni, így aztán visszatért országába, és elkezdte kérdezni az embereket:
a hercegnőt, a királynét, a prostituáltakat, a szerzeteseket, a bölcseket és az udvari bolondot... Vagyis mindenkit, de senki sem tudott meggyőző választ adni.
Viszont mind azt tanácsolták neki, kérdezze meg a vén boszorkányt, mert csak ő tudhatja a helyes választ. Az ára magas lesz, mert a vén boszorkányról köztudott volt a királyságban, hogy borsos árat kér szolgálataiért Eljött a megbeszélt év utolsó napja, és Artúrnak nem volt más választása, mint beszélni a varázslónővel. Az megígérte, hogy kielégítő választ ad, de előtte
Artúrnak el kell fogadnia az árat.
A banya feleségül akart menni Gawainhoz, a Kerek Asztal legnemesebb lovagjához, Artúr legjobb barátjához.
Artúr borzadva nézett a banyára: púpos és rusnya volt, csak egy foga volt, gusztustalan hangok kíséretében émelyítő szag áradt belőle. Még sohasem látott ilyen visszataszító teremtést. Megrettent attól, hogy arra kérje legjobb barátját, vállalja érte ezt a szörnyű terhet. Ám amikor értesült a javasolt egyezségről, Gawain kijelentette, hogy ez nem túl nagy áldozat barátja életéért és a Kerek Asztal fennmaradásáért cserébe.
Kihirdették az esküvőt, a boszorkány pedig pokoli bölcsességével így szólt:
- a nő valójában azt akarja, hogy saját életének ura legyen.
Mindenki azonnal tudta, hogy a boszorkány nagy igazságot mondott, és hogy az ifjú Artúr király megmenekült. Így is történt: a választ meghallva a szomszéd uralkodó szabadon bocsátotta.
De micsoda esküvő volt az... az egész udvar ott volt, és senki sem érezte magát bánatosabbnak, mint a megkönnyebbülés és szorongás között vergődő Artúr.
Gawain udvariasnak, nyájasnak és tisztelettudónak mutatkozott. A boszorkány pocsékul viselkedett, kézzel evett, közben pedig szörnyű hangokat és szagokat bocsátott ki magából.
Eljött a nászéjszaka, amikor Gawain a hitvesi ágyban várta, hogy feleségével egyesüljön. És akkor belépett a szobába a legszebb lány, akit férfi valaha is álmodott. Gawain elképedve kérdezte, hogy mi történt. A lány azt felelte, mivel a férfi udvarias volt vele, idejének egyik felében a rettentő, másik felében a vonzó külsejével fog mutatkozni. Melyiket szeretné nappal és
melyiket éjszaka?
Micsoda kegyetlen kérdés...! Gawain gyorsan mérlegelni kezdett. Legyen mellette napközben egy imádni való fiatal nő, akit mutogathat a barátainak, és ossza meg az ágyát egy undorító banyával? Vagy mutatkozzon nappal a szipirtyóval és házasélete intim pillanatait töltse egy ifjú szépséggel...?
Ön hogyan döntött volna, mit választott volna?
Gawain válasza alább olvasható, de mielőtt elolvasná, döntsön ön is...

A nemes Gawain azt válaszolta, hogy válasszon a nő maga.
Ezt meghallva, a nő azt mondta, hogy éjjel-nappal szép hölgy lesz, mivel a férfi tiszteletben tartotta és megengedte neki, hogy életének ura legyen. Mi ebből a tanulság? A tanulság lejjebb van, de mielőtt elolvasná, gondolkozzon el rajta...


AZ A TANULSÁG, HOGY NEM SZÁMÍT, CSINOS VAGY CSÚNYA-E A NŐ... ALAPJÁBAN VÉVE HA NEM ÉLHETI AZ ÉLETÉT AKKOR BOSZORKÁNNYÁ VÁLTOZIK...



2015. február 25., szerda

Kiss Judit Ágnes: Szó !

Kiss Judit Ágnes: Szó

Hazádból,
hogyha még bírod,
Ne menj el, ó, magyar.
Hogy menekülj, lesz mindig ok,
És mindig, hogy maradj.
Itt áldozat, s vajon mi ott?
Bevándorló lehetsz,
Nem tudhatod, végül melyik
A súlyosabb kereszt.
Ez a föld régóta ugar,
Terméketlen, sivár,
De van még , ki zenét szerez,
És színházat csinál,
Szeret és harcol semmiért,
Mert másként nem tehet.
Hogy itt vagy, erőt ad nekik,
S ők itt vannak veled.
Lehet, hogy nem jön jobb soha,
Ki itt él, mély repül.
Megúszhatják a vétkesek,
S te bűnhődsz vétlenül.
Míg annyi jóval tele
A másik serpenyő,
Ha baj van, ki ne mentené,
Ami még menthető?
De itt van szükség rád nagyon,
Sötétben lenni fény,
Hogy fölemeld, ki megrogyott,
És bátorítsd, ki fél.
Maradj, mert meg kell védeni,
Kinek nincs is hova,
Legyen szegény, hajléktalan,
Zsidó, meleg, roma,
Vagy bárki más, aki alól
Kihúzták a talajt.
Légy fül, ha semmit nem tehetsz,
Ki hallja még a jajt.
Ez frontvonal, ez harcmező,
S még így is otthonod,
Rád simul minden rég bejárt
Tered, kamaszkorod.
Taposhatnak röhögve mind
Az összes elveden,
De szétolvadnak a szavak
Az anyanyelveden.
Ne hidd, hogy semmi eszközöd,
Fegyver vagy te magad,
Mind különleges ügynök az,
Ki mégis itt marad.
Maradj, tövisnek bőr alatt,
Ha bírod még, magyar,
Légy viszkető seb, mit kéz
Álmában is vakar.
Itt áldás is, másutt csak egy
Bevándorló lehetsz.
Ki mondja meg, végül melyik
A súlyosabb kereszt.

2015. február 24., kedd

A MI HIMNUSZUNK !

MI HIMNUSZUNK    MÁS MINT A TÖBBI . . . . . . . .

Küldöm tovább, mert végül is nincs jelentősége,hogy valaki vallásos, vagy sem, ebben az írásban sok érdekes információ van a nemzeti himnuszunkkal kapcsolatban.
A Himnuszról  187 éves Nemzeti HIMNUSZUNK, 1823. január 22.-én írta le Kölcsey Ferenc Himnuszunk szövegét szatmárcsekei magányában.
Erkel Ferenc jó húsz esztendővel később zenésítette meg.

Gyönyörű költői mű e 64 sor.

A tudós irodalomtörténészek azonban nem túl gyakran emlegetik, hogy valójában miért is más ez, mint sok európai ország himnusza. Mindjárt válaszolok rá - három példával is:

A németek például a Deutschland, Deutschland über alles, Über alles in der Welt kezdetű szöveget ma már nem éneklik. A második világháború után - mondjuk így - a győztes Európa tiltakozott e megfogalmazás ellen, mert e szöveg ugyebár annyit jelent, hogy Németország mindenek feletti, mindenek felett áll - az egész világon. Megmaradt Haydn gyönyörű zenéje és ma, az eredeti himnusz-vers harmadik szakaszát éneklik a németek. 
Bármily hihetetlen is, de csak 1991 óta.

A Szovjetunió himnusza - a soha nem létező szabadságot, az emberiség legnagyobb pusztítóit - Lenint és Sztálin éltette évtizedeken át. A mostani Oroszországnak - mondjuk így a jogutódnak - csupán 10
esztendős a himnusza.

A franciáké, az úgynevezett La Marseillaise - a vérben álló harcról szól és fegyverbe hív.

E rövidke európai példákat csak azért hoztam ide, hogy lássuk a legfontosabbat.
Azt ugyanis, hogy a mi Himnuszunk nem éltet királyt, uralkodót, nem himnusza még a honszerző Árpádnak sem, az ország építő IV. Bélának úgyszintén nem, de még a diadalt diadalra halmozó Mátyást sem dicsőíti.
A mi Himnuszunk az évszázadokon át szorongatott, kétségbeesett nép IMÁDSÁGA a mi megtartó Istenünkhöz.
Az irodalom tudós művelői tehát gyakran felejtik el - így emlegetni e csodálatos 64 sort. Tehát, hogy ez egy KÖZBENJÁRÓ IMÁDSÁG: Isten áldd meg a magyart!

Amíg nem volt Kölcsey Himnusza, addig is volt a magyarságnak összetartó, kollektív imádsága, a nép ajkán őrzött énekekkel. Nem
minden időszakban, nem mindig azonos belső erővel, hiszen pl. az elmúlt század diktatúrái (1919-re gondolok és az 55 évig tartó magyar
bolsevizmusra) tűzzel, vassal irtottak mindent, ami nem a parancsszó ideológiája szerint született.
De mondom: voltak a nép ajkán őrzött énekek, pl. a Boldog- asszony anyánk, a Székely Himnusz (ne hagyd elveszni Erdélyt Istenünk), a reformátusok 90. zsoltára: "Te benned bíztuk eleitől fogva", vagy az evangélikusok "Erős vár a mi Istenünk" kezdetű Luther éneke.
Tehát mindig az Isten segítségét, áldását kértük harcaink, elcsüggedésünk, elnyomatásaink nehéz éveiben, vagy balsors tépte évtizedeink alatt.

Ilyen Himnuszt tehát egyetlen európai nép sem mondhat magáénak, mint amilyet nekünk hagyott örökül a 33 éves Kölcsey, a szatmár- csekei szoba csendjében.
A Nemzeti Múzeumban őrzött kéziratban csak egy-egy parányi javítás látható, tehát szinte ömlött a tolla alól e felséges 64 sor.
Sajnos mindmáig nem védi az Alkotmány nemzeti imádságunkat, pedig rátört a sorokra maga Rákosi is az 5o-es évek elején mondván: az mégsem lehet, hogy a dolgozó nép Himnusza, vagy bármely ünnepség az Isten nevével kezdődjön. Alattomos terve céljából magához kérette Kodály Zoltánt azzal a felszólítással, hogy írjon másikat, a szocia- lizmushoz illőt.
Kodály rövid választ adott az élet és halál diktátorának. Ezt mondta: ahhoz sem hozzátenni, sem abból elvenni nem lehet. Kodály a fejével játszott ebben a percben, de akkor Ő már Kodály Zoltán volt, a magyar zenekultúra és művelődés világszerte megkérdőjelezhetetlen tekintélye.
Rákosi nem nyugodott. Illyés Gyulát is magához intette, aki akkor a költészet, a haladó magyar gondolkodás legnagyobb vezéreként volt számon tartva itthon is, külhonban is, különösen Franciaországban.
Írjon egy új Himnusz szöveget, mondta Rákosi, majd keresünk hozzá zeneszerzőt.
A felszólításra Illyés ennyit válaszolt csupán: meg van az már írva.
Miért fontos ma, hogy a hamar árvaságra jutó, betegségekkel küzdő, Kölcsey mit hagyott ránk e nemzeti imában? Azért fontos, mert a Himnusz megírásának napját január 22.-ét 1989 óta a Magyar Kultúra Napjának mondjuk ugyan - ám a magyar művészetek, a kultúra a szemünk előtt silányul el, vagy hever romokban.


Ez az állapot kiállásra, kitartásra, s ha kell kiáltásra kell, hogy kényszerítsen minden jóérzésű, gondolkodó embert, a magyar
értelmiséget pedig kötelezően.
Mert látható módon megszűnt a tudás, a kultúra, az ifjúság oktatása és az Istenhit közötti sok évszázados, megbonthatatlan egység. Ez, amit mondok nem vallási, még csak nem is vallásossági és még kevésbé
templomi kérdés. Mert ott, ahol az iskolaügy, tehát a jövő nemzedékének oktatása, nevelése csak tantervi, tantermi feladat vagy
egyszerűen csak munka vagy pénzkérdés, - ott ezt az első számú nemzeti feladatot - elárulták!    

OTT, ahol nem a magyar nyelv és történelem a legfontosabb tárgy, ott a jövő sírját ássák a nemzetoktatást eláruló politikusok.

OTT, ahol iskolákat zárnak be, vagy síneket szednek fel politikai parancsra - mindegy, hogy milyen indokkal - ott, azokon a helyeken
temetők lesznek. Ha hagyjuk.

OTT, ahol oly módon bomlik fel rend, hogy tanárverést látunk a képernyőn, ott a kisebbség törvénytelensége tobzódik a többség felett egy állítólagos jogállamban.
Olyan kisebbségé, amely a Kárpát-medencében az elmúlt 6 évszázad alatt nemhogy egy templomot vagy iskolát, de még egy önsegélyező alapítványt sem tudott létrehozni magának, legjobb szándékú vezetőinek erőfeszítésével sem.

OTT, ahol egy Magyar Bálint nevű, magát a kultúra és oktatás miniszterének mondó ember kijelentheti, hogy nem a tudás az
elsőrendűen fontos az iskolákban, hanem valamiféle reformanyag ilyen-olyan elsajátí- tása, ott a szellemi rókák garázdálkodnak a

nemzet udvarán.

OTT, ahol a kabaréban téma lehet az ún. buta paraszt - nénikének öltözött férfiként - ott ország-idegenek uralják a televízió és rádió stúdióit. Akik e hazában nyilvánvalóan, nem érzik jól magukat.

Ezt a gyalázatot nem követhetnék el büntetés nélkül egyetlen európai országban sem. Hogy ugyanis ostoba közröhej tárgyává tegyék az ország egyik nemzetmegtartó erejét, a parasztságot.
OTT, ahol a továbbtanuló gyerek miatt a családoktól elvesznek és nem adnak nekik, ott szellemi tolvajok járkálnak közöttünk és a társadalom legfontosabb sejtje a család ellen intéznek, előre megfontolt, sátáni támadást.


OTT, ahol az emelkedő árak ellenére - lassan SEM tud szaporodni a családi könyvtár - csak és kizárólag a CD-k és DVD-k, - ott már a
globalizmus ütött tanyát.
És úgy lesz, miként a globalisták szeretnék:
lassan elvész a Pál utcai fiúk, a Robinson, Fekete István Tüskevára, Vörösmarty, Petőfi, Kölcsey, Arany költészete, Jókai száz meg száz felejthetetlen hőse. Ott apránként le lehet majd tagadni Móricz Zsigmondot, s hogy egyáltalán élt Gyóni Géza, Nagy László, Illyés
Gyula, Sütő András, Német László vagy Kányádi Sándor.

OTT, ahol az orvost, a rendőrt, a papot és különösen a pedagógust az éppen uralkodó hatalom nem fizeti meg kellő megbecsülés mellett ott a nemzetet a tekintély nélküliség barbár útjára akarják lökni és cselédsorba, a 21.-ik században.
Wass Albert írja: "aki bántja a magyart, Téged is üt. Nemzeted jussát, igazát védeni kötelességed. Csak úgy lesztek erősek, ha megvéditek egymást, mert bármelyik magyar vesztesége - a Te veszteséged is."

Mert, ha nem így tesszük, úgy némaságunkkal és bénaságunkkal hitelessé tesszük valamennyi, galád mozdulatukat.

A Magyar Kultúra Napján, csodálatos nemzeti közbenjáró imádságunk születésének évfordulóján tehát szomorúsággal kell megállapítanunk, hogy:  Magyarország bajban van!

S legelsőül azért, mert 93 ezer négyzetkilométeres ország az egyetlen a világon, amely saját országával van körülvéve.

Magyarországot - viharos, ám gyönyörű történelmével, máig példát adó kultúrájával, évszázadok óta a mai napig csodált művészetével - a jövő magyar generációjának kell átadnunk.
Mert Magyarországot, a mi Hazánkat, csupán megőrzésre kaptuk elődeinktől.
 Magyarországot tehát meg kell menteni!

Kölcsey szavaival kérjük ezt, Himnuszunk utolsó versszakával:

Szánd meg Isten a magyart, kit vészek hányának,
Nyújts feléje védő kart tengerén kínjának,
Balsors, akit régen tép, hozz rá víg esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt.

Murányi László
Kelt, Adyligeten az Úr 2010-ik esztendeje Fergeteg (Január) havának15-ik napján.
-------------

"Kezet csak megfogni szabad...
Elveszíteni vétek... Ellökni átok...
Egymásba simuló kezek tartják össze az Eget s a Világot."
Albert Camus



2015. február 17., kedd

Wass Albert : Te és a világ - Vágy és öröm (Gondolat)

Gondolat mára:
Wass Albert : Te és a világ - Vágy és öröm
Minden vágyadnak eleget tenni: ez az emberi élet legnagyobb művészete.
 Akinek sikerül, az boldog. Ehhez azonban fontos, 
hogy kevés vágyad legyen.
A vágy az emberi lélek növényzete. Gyökere van, 
szára, és csúcsán időnként kivirágzik az öröm. Minden gyökérnek az a célja, 
hogy virágot hozzon. Azonban a jó kertész gondosan ügyel kertjének növényzetére.
 Csak olyan növényt enged meghonosulni benne, 
melynek virágai szépek és illatosak. Vagy melyek kellemes
 ízű gyümölcsöket teremnek. Dudvát, gyomot nem tűr meg
 maga körül. Olyan növények gyökerét sem ülteti el, 
melyek fejlődéséhez a kert fekvése és éghajlata nem 
alkalmas. Melyeknek kivirágzásához esélye nem lehet. 
Így tesz az okos és jó kertész.
Légy tehát okos és jó kertésze a lelkednek.
Örvendj a hóvirágnak, az ibolyán és a búzavirágnak.
 Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: annak,
 hogy egyedül lehetsz. Ha nem vagy egyedül: 
annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, 
amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van.
Minden talajban megterem valamiféle virág. 
Minden napnak van valamilyen öröme. 
Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt

2015. február 10., kedd

A SZERETET HANGJAI !


A SZERETET HANGJAI
Légy szelíd őz egy rejtelmes erdőben ,
nyíló virágszőnyeg , a végtelen mezőben.
Légy egy apró hal , a hullámzó tengerben ,
szabadság fénye egy sólyom szemében .
Légy hajnal a gyermeked szívében ,
harmattal füröszd a szeretet vizében .
Légy nyugvó nap a szürkéllő estében ,
hold fénye a sötétnek éjében .
Légy ártatlan gyermek, föld Anya ölében,
szerető kedves, kedvese szemében .
Légy gyengéd egy szerelmes szívében ,
erő mi adatott, elfér a kezedben .
Légy szótlannak, szava helyett hangja ,
zene annak, ki meg nem hallhatja .
Légy a szivárvány színe mindazoknak ,
ki a színeket a szívében hordja .
Légy pásztora , egy eltévedettnek ,
pislákoló gyertyaláng , a sötétben rekedtnek .
Légy meleg napfény egy didergő embernek ,
aprópénz a sokat nélkülözőnek.
Légy ki az égre emelt fővel nézhet ,
aprókat lépve mégis felhőkhöz érhet.
Légy az , ki a földre letérdepelve ,
egy csillagmintát a szívébe présel le .
Légy kenyérfalat, egy éhező kezében ,
csörgedező csermely , egy szomjúhozó népnek .
Légy az, ki betűt vetni tanít ,
s egy gyermekszívet ölelésre indít.
Légy minden és ne legyél semmi ,
csak tanítsd meg a világot szeretni .
Légy egy , a mindennel, a jutalom tied ,
szívedbe költözik a béke s a szeretet .
Légy botja egy ősz remegő kéznek,
bátorítás s egy szó a félénknek.
Légy csendes béke, útra készülőnek,
mécses láng az épp megbékélőnek.
Légy egy mosoly , más arcára írva ,
egy könnycsepp, mi a lelket tisztítja .
Légy TE ki úton van éppen ,
s minden csomagja a szemében a BÉKE .


2015. február 7., szombat

Gondolat !



GONDOLAT...

Nem kell túlkomplikálni. Ha egy férfi látni akar, ő keres. 
Ha veled akar lenni, megteszi. Nem egy nőnek kell őrült módjára,
 tíz körömmel belekapaszkodva mindent feláldozni. 
Csak ésszel. Egyébként is, akinek a figyelméért harcolni kell, 
az már rég nem jó. A legjobb dolgok maguktól jönnek. 
Erőlködés, játszmák, és buta hisztériák nélkül, tisztán, 
csak úgy belehuppannak az öledbe, amikor nem is számítasz rá. 
De ha elmegy, hagyd. Ha megteszi, fogadd el. 
Aki elmegy, az nem a tiéd. Aki elmegy, az sosem ért ide igazán. 
Majd jön olyan, aki fél percet sem tud lélegezni nélküled, 
mert annyira kellesz neki. Levegőt fog kapni, meg minden, 
de csak igazán akkor él, ha mellette vagy - 
és ezzel te sem leszel másképp. Feltöltöd és feltölt téged. 
Támogat és melletted áll. Harcoltok mindennel, együtt, 
és erőt merítetek egymásból. Mert ami jó, az valami ilyesmi. 
Ott aztán nem lesz megalázkodás, vagy épp önfeladás.
 Csak az van, hogy hisztek egymásban, és húztok előre. 
Az összes többi csak gyerekes és szükségtelen játszma.


2015. február 3., kedd

Csillagjegy : Mérleg !


A MÉRLEG (Libra)
szeptember 24 – október 23

Alapeleme: levegő
Minősége: kardinális
Férfias, pozitív, ősminősége meleg és nedves
Uralkodó bolygója: Vénusz
Színe: világoszöld, kék, rózsaszín
Ásványai: gyémánt, berill, fehér márvány, fehér kvarc
Féme: réz
Növényei: puszpáng, szamóca, zsálya, ibolya, citromfa
Állatai: galamb, strucc, szamár, liba
Száma: 8
Országai: Kína, Tibet, Japán, Ausztria, Egyiptom, Líbia, Argentína
A Mérleg, mint két állatövi "kollégája", az Ikrek és a Vízöntő, "levegős jegy". Ezért a Mérleg szülötténél túlnyomórészt a levegős jegyek tulajdonságai kerülnek előtérbe. A levegős jegyekre a szangvinizmus és az élénkség jellemző. Gyorsan, élénken reagálnak a környezet ingereire, de reakcióik nem túl erősek és kitartóak.
Pozitív nézőpontból a Mérleg élénk, derűs, vidám, alkalmazkodó képes, rendkívül ösztönözhető, szellemileg fogékony. Lobbanékonysága gyakran olyan lelkesedéshez vezet, ami mások számára túlzottnak tűnik.
Negatív szempontból a Mérleg szülötte nyugtalan, labilis, izgatott és ideges, előfordulhat, hogy nyomát sem lelni különben nyugodtságának, ami jellemzője. A külső benyomásokkal szemben lelke igen fogékony, ezért könnyen befolyásolható, eltéríthető és szétzilálható. Hiányzik belőle a kitartás, szétszórt, ideges és ingerlékeny ember benyomását kelti.
A Mérleg nem nőtt fel az élet nehéz helyzeteihez. Nem is a harcot keresi, hanem a kiegyenlítést, elsimítást. Ha ez nem sikerül, szükségmegoldásképpen célravezető hazugságba menekül.
Ennek a domináns levegő jegynek egy mérleg a jelképe, és ennek megfelelően, mindennek látják mindkét oldalát. Ez a fajta nyitottságuknak köszönhetően a végletekig igazságosak, ugyanakkor állandó döntésképtelenségükkel sok kellemetlen percet szerezhetnek környezetüknek.
A szerelem, a szépség, és a könnyedség istennője, Vénusz befolyását élvező levegő őselem hozzájárul ahhoz, hogy a mérleg jegyűek gyógyíthatatlanul romantikusak legyenek, akik imádják az udvarlás minden csapdáját és néha sokkal inkább „a szerelembe szerelmesek”, mintsem valamiféle földi halandóba.
A Mérleg a házasság és a párkapcsolat jegye. Épp ezért, a Mérlegek gyűlölik a magányt, és rettegnek a konfliktusoktól. Remek társaságnak bizonyulnak, mert megnyerő a modoruk és különös érzékük van ahhoz, hogy mindenkivel találjanak valamilyen közös témát. A Mérleg jegyűekről elmondható, hogy az állatöv akármelyik jegyénél alkalmasabbak a párkapcsolatra. Kiegyensúlyozottak, nyugodtak, mérsékeltek, intellektuálisak, elemzőek és harmonikusak. Akár az Ikrek és a Vízöntő, a Mérleg is légies jegy, de különbözik ezektől a jegyektől. A légies jegyek magasrendű intellektust jeleznek, de a Mérleg jegyűeknek van a legművészibb, legarisztokratikusabb és leginkább társaságkedvelő természete mindhárom közül.
Különösen finom, előkelő megjelenésű emberek, középmagas, kecses termettel, szabályos vonásokkal; kezük és lábuk kicsi. Mindenük - hajuk, szemük és arcszínük – jól ápolt és egészséges. Ez valamelyest megtévesztő, mert egyáltalán nem életerős emberek. Jó felépítésűek és általában jó egészségnek örvendenek, de kevésbé ellenállóak, és ha fertőzésnek vannak kitéve, hajlamosak a betegségekre. Hamar meggyógyulnak, és ahhoz képest, hogy milyen gyenge alkatúak, úgy tűnik képesek a felépülésre.
Társasági tekintetben a Mérlegek nagyon népszerűek. Annyira jó érzékük van a társaságba való beilleszkedéshez, hogy hamarosan az emberek tőlük várnak döntéseket; mindig a legmegfelelőbb időben a legmegfelelőbb dolgot mondják. Beszédük könnyed és annyira természetesen előkelő, hogy a társaság olyan összeszedettnek és nyugodtnak hiszi őket, amilyennek tűnnek.
Bizonyos tekintetben ez igaz a Mérlegre. Van bennük bizonyos távolságtartás, de a legszenvedélyesebbek az állatöv típusai közül. Ezt a kijelentést azért talán módosítani kell, mert a Skorpió jegy szenvedélye intenzívebb, az Oroszláné pedig tüzesebb. De a Mérleg kiegyensúlyozott arca mögött általában élénk természet rejtőzik, amely élettel teli, érzéki és érzékeny, annyira beteljesülésre váró, hogy nehéz elhinni, hogy a két erő összhangba tudja hozni az értelmet és a test vágyait.
Szerelmesként és szeretőként általában végtelenül elbűvölőek, részben saját megnyerő természetük miatt, mellyel párosul a testi egyesülés felett érzett örömük. Odaadásuk általában nem tart örökké, de olyan ügyesen választják le partnerüket, hogy az addig nincs is tudatában a fájdalmas folyamatnak, míg véget nem ér.
A gyenge Mérleg típusban az érzékiség e szeretete néha elfajul. Szélsőséges a szexben és egy sor dolgot könnyedén végrehajt, ami más személyiség szemében visszataszító. A jegy férfi szülötteiben a testi egyensúly megbomolhat, és hajlamosak lesznek a homoszexualitásra. A gyenge Mérleg jegyű fők feslettek, vágynak a fényűzésre, ami aláássa az erkölcsi tartást, így előfordul, hogy prostituáltakká válnak.










Ne felejtsük, ezek a hajlamok nem jelennek meg a pozitív típusban, aki azon kívül, hogy szeret flörtölni és élvezi a népszerűséget, egész élete során példásabban viselkedik, mint az állatöv egyéb jegyeinek szülöttei.
A Mérleg férfi és nő jól beleillik a házasság sémájába. Annyira elbűvölőek, hogy általában korán házasodnak. Hagyományszerető természetűek, így megőrzik otthonukat. A Mérleg jegyűek ritkán akarnak elválni, de keresik a változást. Kedvesek és bájosak otthon is, csakúgy, mint társaságban, de nehéz megfelelni nekik. Saját viselkedésük annyira megközelíti az ideális emberi viselkedésmódot, hogy a partnernek nehéz ennek megfelelni. A társuk lehet csodálatos ember, de hiányozhat belőle a Mérleg az élethez való alkalmazkodóképessége.
Az üzleti életben a Mérleg szülöttei ideális partnerek. Egyensúlyban tartják a különböző dolgokat, kitűnő az ítélőképességük, jó elemzők és ösztönösen érvelnek. Valamelyest konzervatívnak tűnhetnek. Ez nem haladás ellenességükből adódik, hanem abból, hogy az ösztönös vágyukból, hogy megvédjék társukat a járatlan út nehézségeitől.
A Mérleg jegyűekre a magasrendű intelligencia jellemző. Bármilyen tárgyat fel tudnak fogni, a legmélyebb filozófiai érvelést is. Jól tudnak elemezni, magyarázni, és objektívan ítélkezni mindenféle problémában. Ennek eredményeként a Mérleg szülöttek jó diplomaták, bírák és nemzetközi jogászok.
A Vénusz uralja ezt a jegyet és hatására a Mérleg embereknek fejlett a szépérzékük. Házak, berendezések, dísztárgyak és festmények, dekoráció tervezése, és mindenfajta tervező munka jól illik a Mérleg jegyűekhez. A testi típusú Mérlegek számára a tánc és a modellkedés megfelelő elfoglaltság.
Minden jegynek van árnyékos oldala, de a kiváló Mérlegek még jobban leromlanak, mint a többiek. A negatív Mérleg szülött gerinctelen és céltalan. Gyakran csiszolt hazudozó, a Mérlegre jellemző bőbeszédűséget használva fel csalásra és megvesztegetésre. Az ilyen típusú Mérleg jegyű egész életét önkényeztetéssel, színjátékkal és hazudozással tölti. Olyan hatást kelt, mint a lecsúszott hatalmasságok, akik túl előkelőek erre a világra. Szinte maga is elhiszi képzelgéseit, az állandó hazudozás és csalás személyisége elválaszthatatlan része.
A Mérleg személyek érdekes barátok. Ezek az emberek mindent művészetnek kezelnek az életben és bár nem olyan hévvel barátkoznak, mint amilyennel szeretnek, a barátságot visszafogottsággal és büszkeséggel kezelik, mely a barátsággal kapcsolatos természetes hajlamukra jellemző. Az a fajta barát lesz az ilyen ember, aki hűvösen ad tanácsot: még bensőséges barátai sem látják túl gyakran, és aki mindig legszeretetreméltóbb és legszórakoztatóbb oldalát mutatja. A Mérleg jegyűvel való barátságban van valami hivatalos, függetlenül attól, hogy milyen felelősségeket vállalnak a másik iránt, és hogy mennyi szívességet tesznek a szeretett személynek. Akár a Kos jegyűek, ők is mindig visszatartanak valamit magukból. D eszemben a Kos szülöttekkel, nem fárasztják ki barátaikat személyiségük súlyával. A Mérleg jegyű által nyújtott barátság kulcsszava a diszkréció.

A Mérleg és partnerkapcsolata

A tizenkét állatövi jegy között nincs társasabb lény, mint a Mérleg. Ez egyformán érvényes mind a férfiakra, mind a nőkre. A Mérleget meleg emberségesség és a finom tapintatosság hatja át, számára a kapcsolatok a legfontosabbak. Jelleme egy részét képezik, lénye csak velük együtt létezik.
Megadatott számára az a nagy adottság, hogy másokba képzeli magát, velük érez. Ott segít viselni más terheit, ahol tud, saját egyensúlyával azokat is egyensúlyba próbálja vinni.
A Mérleg ugyanis – régi asztrológiai hagyomány szerint – a harmónia és az egyensúly jelképe.
A Mérleg férfi viselkedését az a mély vágy határozza meg, hogy megértesse magát másokkal. A Kos ellenpéldája, aki csak magát ismeri. A Mérleg férfi ezért – a harmónia és a béke érdekében – hajlik az engedményekre, a kompromisszumokra.
Mindenki másnál jobban alkalmazkodik mások hibáihoz, az önmegtagadásig képes eltúlozni a türelmet és a tűrést. Könnyen megbocsát, ugyanis mindenek felett szereti a békét. Rendelkezik azzal a művészettel, hogy senkit sem bánt meg, senkinek sem okoz fájdalmat vagy gondot. Élénk vérmérsékletű, könnyen barátkozik, szeretetreméltó, udvarias, lénye kellemes, néha kissé hanyag vagy tréfás, csíntalan. Szereti, ha dicsérik vagy hízelegnek neki, de ő is szívesen dicsér másokat.
Kifinomult élvezőképessége és érzékisége erős szépség és harmónia iránti igénnyel társul – esztéta típus.
Noha idegenkedik az élet harcától, a hétköznapok sok nagy és kicsi nehézségtől, legtöbbször meg tud birkózni velük, mivel nyugalma, folyton egyensúlyra törekvő lénye segít a jelen terheit cipelni. A finom dolgok, az esztétikum iránti vágya határozza meg szerelmi életének megnyilvánulásait is. Harmonikus társas kapcsolatában nyugalmat, beteljesedést keres és talál. A szenvedély sosem uralja gondolatait, érzéseit. Nem ismeri a „szerelem első látásra” sem, csakúgy,m int a Kos vagy a Bika durva érzékiségét sem.
Ezért a Mérleg férfi nem ostromló Don Juan – hódításában megfontolt és lecsillapodott. Sosem erőszakkal szerzi meg a nőt, ehhez túl tapintatos, gáláns. Sokkal inkább a báj, az elegáns csábítás eszközeivel dolgozik – és szinte mindig sikerrel.
A „nemek harcát” nem ismeri. Azt ugyan nem engedi, hogy felesége vagy társa uralkodjék felette, viszont könnyen befolyásolható. Nem veszekszik, ez ellentmondana harmónia iránti belső vágyának. Élete párjától elvárja, hogy kényelmes és szép otthont teremtsen, ahol mindketten a harmónia és a béke légkörében élhetnek.
A Mérleg férfi a társas kapcsolatban is megértő, elnéző, megbocsátja a hibákat és inkább hajlandó feláldozni esztéta elveit és személyes érdekeit házassága harmóniája érdekében. A válság óráiban ő az első aki kiejti a megváltó szót – számára nem létezik dac vagy makacsság.
Szakmai előrehaladása nem ritkán társa magatartásától és befolyásától függ. Ő képes ugyanis ösztönözni és gátolni, irányítani vagy járni hagyni. Házassága gyakran szociális sikerének barométere.
Művészi tehetséggel rendelkezik, mindenekelőtt a zene és a festészet területén. Olyan túlnyomórészt kiegyensúlyozott férfi képét kapjuk tehát, aki kellemes lényével, udvarias és társas jellemével gyors kapcsolatteremtésre, barátkozásra képes.
Ez a megértő férfi mindent megoszt a feleségével: pénzét, terveit, sikereit. Azt akarja, hogy az részesüljön érdeklődéséből, művészi ízléséből és hobbijából.
Szinte érthetetlen, hogy mind a Mérleg férfi, még a Mérleg nő nem lel nagy boldogságra házasságban, vagy párkapcsolatában. Tegyük hozzá, az egyensúlyra, harmóniára való törekvése ellenére.
Ennek oka valószínűleg az, hogy a tökéletességre vágynak, ami pedig nem létezik.
A Mérleg nő már gyerekként ért ahhoz, hogy gyengéd hízelkedéssel barátokra leljen, koraérettségét azonban jól tudja álcázni.
A báj és a kecsesség istennője igazi nőies modorral bír. Nála nem szabad ajtóstul rontani a házba, ugyanis kultúrára és kifinomult ravaszságra vár. Partnerének türelmesnek és következetesnek kell lennie, hogy kívánsága helyes pályára terelje.
Könnyen türelmetlenné, esetenként rendkívül érzékennyé válhat, ha diszharmónia zavarja, ugyanis élete vezérmotívuma a harmónia. A Mérleg az asztrológiában a „mennyei” szerelem jegye, ellentétben a Bika „földi” szerelmével Ezért a Mérleg nő szinte törvényszerűen olyan párkapcsolatra, házasságra vágyik, ami élete mesterműve. Szerelmi éltében Mérleg Évánk folyton a finomságra, a gyengédségre törekszik. a szerelem továbbá szépséget jelent számára és érzéseinek szüksége van az esztétikus alapokra. Gondolatait és érzéseit nem a szenvedély uralja, vagy csak ritkán. Ezért nemigen ismeri a „szerelmet első látásra”, mint a Kos, de a Bika nemiségét sem és olyan ábrándos szerelmi álmokat sem sző, mint a Rák.
Szerelmi megnyilatkozásra csúcspontjához érkezvén általában tétovázik. Szenvedélyét csillapítja az ösztön és a gátlás, a vágy és a félénkség játéka. Ha habozik, csak azon megfontolásból teszi: tényleg ő az igazi, akinek odaadom magam?
Érései aligha zavarodnak össze; éjszakánként nem bolyong céltalanul szerelmi bánatában az utcákon, ritkán vannak álmatlan éjszakái, nem rabolják el az égő vágyak nyugalmát és álmát!
A Mérleg nőnek az felel meg inkább, hogy kártyáit stratégiai terv szerint adja ki, ahol taktikai érésével ügyesen adagolja az odaadást és a tartózkodást.
Kifejezetten nőies lény, Vénusz gyermeke, aki annyira képes alkalmazkodni partneréhez, mintha annak tulajdonságai az övéi lennének. Ha társa félrelép nem fog fúriaként tombolni, és bosszúvágyat sem érez. Ő, aki egyezségre, tökéletes harmóniára törekszik, lelke mélyén meg tud bocsátani, s ki tudja mondani a megváltó szót. Ha eluralkodik a rosszkedv, ő adja a békítő puszit. Akkor sem akar mást, mint békességet, ha súlyosan megsértették, szíven találták.
A házasság válságakor sem veszíti el egykönnyen az egyensúlyát. Nem fog poharakat dobálni, vagy haragtól szitkozódva ügyvédhez rohanni válási szándékkal. A hangos összetűzéseket gyűlöli, csak arra gondol: aki kiabál, annak nincs igaza.
Általában megdicsérik, aztán higgadt és nyugodt cselekedetiért és learathatja türelme, mindig egységre törekvő lénye babérjait, minekutána nemsokára újra nekiállhat elsimítani a viharos hullámokat.
Az a hibája, hogy néha túl engedékeny – amit gyakran hanyagságnak hisznek -, hogy társa, férje árnyékává, szinte rabszolgájává válik, csak azért, hogy fenntarthassa a harmóniát.
Az első pillanattól kezdve lábainál hevernek a férfiak, s csodálják báját, kívánják szépségét.

MÉRLEG kb: szeptember 23.-október 22.
Vénusz Istennő oltalma alatt állnak a Mérleg jegy szülöttei is. Nekik a szépség, és harmónia iránti igény mellett, a diplomáciai készséget, és a jó kapcsolatteremtés képességét is odaajándékozta. Imádják a nyüzsgő társaságot, a jókedvet, és a vidám fecsegést, mintha mindig egy napsütötte hegy oldalán tartana a szüreti mulatság. Szépségükkel, bájukkal és kedvességükkel kivívják maguknak azt az odafigyelést, amire vágynak, és igyekeznek minden elvárásnak megfelelni. Sokan döntésképtelennek tartják őket, de ez félreértés. Évszakkezdő jegyben születtek, így jól tudják, hogy mit akarnak, de képességük van arra, hogy másokkal mondassák ki véleményüket, amivel aztán kedvesen egyetérthetnek. Vonzódnak a luxushoz, és a hírességekhez, egy-egy csillogó réztárgy éppen olyan örömet okozhat nekik, mint az arany.

Egyensúly


 A Mérleg uralkodó bolygója a Vénusz. És fizikailag ez a jegy a vesékkel hozható kapcsolatba. A Mérleget maszkulin jegynek tartják, ami azt jelenti, hogy ennek a jegynek a szülöttei szeretik éreztetni környezetükkel energiájukat.

A Mérleg egy levegő jegy, ami kapcsolatot mutat a mentalitással és az emberi kapcsolatokkal; és egyébként ez egy kardinális jegy is, ami azt jelenti, hogy az egyén dinamikus módon szereti kifejezésre juttatni energiáját. És bizonyára vannak olyan céljai, amelyek a társadalommal és az emberi kapcsolatokkal vannak összefüggésben. De a Mérleg jegye képviseli a diplomatikus adottságokat is és azt, hogy az egyén képes kialakítani maga körül a harmóniát.


A Mérleg jegy legfőbb bolygóhatása az egyensúly kialakítására vonatkozik. Erősen kapcsolatba hozható a becsülettel és az igazságossággal is, illetve azzal, hogy az egyén igyekszik harmonikus kapcsolatot kialakítani a többi ember között is. Kulcsszót jelent az együttműködés is, és ennek a hatásnak a következményeként az emberek hajlandóak kompromisszumos megoldásokat keresni a harmónia megtartása érdekében. De az egyén szempontjából az is fontos lenne, hogy ne mindig másokra koncentráljon, hanem figyeljen saját magára is - és az sem árt, ha olykor  ön-centrikusabban viselkedik.
 XXXXXXXXXX

2015. február 2., hétfő

Jó tanácsok !

Bakos Ferenc mátészalkai parasztorvos verse az 50-es évekből:
 -------------------------------------------------------

Világéletemben segítni volt vágyam,
Beteget nem látni sem ülve, sem ágyban,
Nem jó a szegénység s mégis annyi kába,
Kevés garasát is vivé patikába.
Bojtorján, útifű, cirok, csalán, forgó.
Olyikra ha nem is, más betegségre jó.
Mennyi nyavalyája akad az embernek,
Gyógyszert az orvosok arra ritkán lelnek.
Elviszik párnádat, földed, marhád, házad,
S ha szemére veted, bizony még ő lázad.
Azt mondja: nem isten, mit sem tud már tenni,
Ezt persze csak akkor, ha nincsen már mit venni.
Bármily koldus legyél, kiszívja a véred,
Nyögsz még egy darabig, hullaház a véged.
Bocskoros gulyások, juhászok, vén nénik,
Ezer baj gyógyszerét tarisznyával mérik.

1. Epéd hogyha beteg, egyél bőven retket,
 Sót ám ne tégy rája, attól kínok lesznek.
 Szálkán kórház is van, kérj ott epekövet,
 Reszelj retket és azt e reszelékbe lökjed.
 Meglátod, azt reggel, sohasem találod,
 Föloldó hatását szájtátva csodálod.

2. Ugyan e baj ellen ott van a bojtorján,
 Theaként iszogasd, pisiled momentán.

3. Vészes vérszegénység, idegbaj forrása,
 Tízezer közül sincs kettő gyógyulása.
 Rendelnek sok arzént, ferrumot és másat,
 Csak csalángyökér az, amit ki nem ásnak.
 Theaként használják, piros borban főzve,
 Négy ujjod közt mit fogsz egy literre töve.
 Ha ágyban feküdtél, bizton felkelsz tőle,
 Öt-hat hétig használd, megmondom előre.

4. Ó, hányan szenvednek savtúltengésben,
 Küszködnek, vinnyognak, mint kutya a présben.
 Gumicsövet nyelnek, kapnak pezsgőt bőven,
 A krumpli gyógyítja, sülve a sütőben.
 Használd szivacs gyanánt, beled tiszta tőle,
 "Krumplipüre" nem jó, vízben van az főzve.
 Amit magyarázok, jól eszedbe vegyed,
 Mert a savtól sebes a gyomrod és a beled.
 Gyomrodat felmarja, fekély lesz a neve,
 Nem emészthet attól senkinek a bele.
 Beleknek bolyhait vakolattal vonja,
 Ehetsz bár táplálót, ki lesz veled tolva.
 Annyira elgyengülsz, lesüllyed a gyomrod,
 Napról napra gyengülsz, koporsó a gondod.

5. Ha sebek martak fel, fekélyes lett gyomrod,
 Sültkrumplin olajjal lehet csak gyógyulnod.
 Hentes kézre kerülsz, ha elhanyagolod,
 Öt-hat sült krumpliból, ha a bélt kinyomod.
 Ennyit fogyasztván, a többit olajozd.
 Sebed a sült krumpli mentesíti savtól,
 Szigetelő fedőt kap az az olajtól.
 Bajod így ápolva, meggyógyul majd sebed,
 Ez sivár életben még örömed lehet.

6. Biz az élet sokszor úgy jár, mint a kártya,
 Megesik, hogy meghűl olykor a mellhártya.
 Kaphatod szárazon, esetleg vizesen,
 Szaladsz az orvoshoz, csapolni vitessen.
 Cirokseprő magját kifőzni teának,
 Egészséget szerez hamar az magának.
 Tetős evőkanál kerül egy literre,
 Kaphatsz cirokmagot pénzért vagy hitelre.
 Ne öntsd ki az ágyát, csináld nyakra-főre,
 Egy főzéssel a mag nincsen még kifőzve.
 Vért is kapsz biz ettől, meg is hízol tőle,
 Öt-hat hét alatt már piros arcod bőre.
 Idd reggel mint teát, egész nap mint vizet,
 Ha ezt mind betartod, élted soká viszed.

7. Betyár ez az élet, sokszor idegre megy,
 Ó, mennyi embernek épp a gyomrára megy.
 Egyszerű tünete : rebeg gyomra szája,
 Hinnéd, hogy egy lepke húzódott alája.
 Mindenre dühödt vagy, szemed mint a vadnak,
 Szikráznak, ha nézel, gubóid dagadnak
 Félni lehet tőled, bármi szelíd voltál,
 Azt is marod mostmár, kinek udvaroltál.
 Pokol ez az élet, családodé sem más,
 Testvér, az élet cseppet sem pompás.
 Szaladsz tudósokhoz, vizsgálgatnak egyre,
 Próbareggeliznek, kérdnek tőről hegyre.
 Egy sem leli bajod, dúlnak a tünetek,
 Fizethetsz százasból akár egy türetet.
 Bajod egyre mélyül, Kalló felé sietsz,
 Már előbb megírtam, gyomoridegbaj ez.
 Főzess csak puliszkát, szárazon, tengeriből,
 Vondd ki gyakran magad szokott környezetedből.
 Környezetváltozás csillapítja dühöd,
 A puliszka gyógyít, ha este-reggel gyűröd.
 Sok az arzén benne, szaporítja véred,
 Hízni fogsz hetenként, jó ha magad méred.

8. Életed ha megnyúlt tisztes öreg korban,
 Bár fiatalon is bekerülsz a sorba.
 Gyakran szédül fejed, bizonytalan lépted,
 Panaszolja ajkad : "oly gyakran szédülök,
 Ingadozó léptem, jó, ha székre ülök."
 Sűrű lett a véred, gyönge a folyása,
 Egyensúly idegnek nincsen locsolása.
 Kenetlen szekérnek nyikorog kerekje,
 Száraz az agyad is, így jutsz szédületre,
 Öreg ereidben vérkavicsok lesznek,
 Itt az orvossága, attól széjjel esnek.
 Egyél körtét, aszaltat vagy nyerset,

 Biztos egyensúlyod hamar visszanyerted,
 Hegyek szelíd alján termett elég "dicske"
 Aszalva megkapod, forrázd kicsi vízben.
 Vagy vagdald apróra, ha nem lenne fogad,
 Ne búsulj öregem, csak szómat megfogadd.
 Nem számít, hogy ősz vagy, csak fekszel az ágyon
 Vidám ifjon mégy még ezen a nyáron.
 Szerencsés lennél ám, ha téli körtéd lenne,
 Mert így betegséged a pokolba menne.
 Bár mindent ő szedne nem néznek az égre,
 Receptet ír a doktor, tégelyből vagy hármat,
 Találgatva szépen, hátha ez használhat.
 Ha ez nem használna, van még recept bőven,
 Ha meghalt, van paraszt, szed az a jövőben.

9. Nincs szív a mellkasban, más van a böndőben,
 Levél végeztével ötlött az eszembe,
 Hány szegény embernek fájdalmas élete,
 Sosem volt zarándok, nem vágyott Rómába,
 Eltorzul a képe, szenved reumában.
 Küldik az orvosok Pöstyén, Szoboszlóra,
 Bár tarisznyájában nincsen aranyóra.
 Aki okos fickó, agyalágya benő,
 Tudja, hogy gyógyszer bármifajta fenyő..
 Kínok ellen adok jó tanácsot,
 Faragj a fenyőből sok apró forgácsot.
 Most járt erre Jézus fenyőfa ünnepén,
 Találsz fenyőt bőven udvarok szemetjén.
 Főzd azt levelestől, szikánccsal keverve,
 Fürödj a levében, bajod le van verve.
 Főzetét ki ne öntsd, adj hozzá forgácsot,
 Új főzetet bővítsd, eljárod a Dájcsot.
 Ám tíz percen túl már vízzel mosd arcod,
 Oly erős, e főzet szüli ájulásod.
 Ha fán mankón jártál, eldobod azt tőle,
 Ne félj, nincs reumád, szabadultál tőle,

10. Új szer jut eszembe, gyulladás a neve.
 Nyelés kínos tőle, mandulád van tele,
 Fulladás környékez, hangod csak suttogás,
 Forró bugát forrázz, csitul a gyulladás.
 Nyomd ki azt egy fedőn, szabj szennyes kendőre,
 Forrón váltogatva torkodra jön tőle.
 Ha kezdetén teszed, egy nap szabadultál,
 Ha dagadtan teszed, ne félj, meg nem fojt ám.
 Egy kettő kifakad, áldod istenedet,
 Hogy hyperol helyett bugát juttat neked.
 Kitűnő hatású idült állapotban,
 Forró céklalével mint állód gurgulgatva.

11. Szörnyű betegség még s örök az Isiász.
 Ellene, testvér, tudod mit csinálsz ?
 Savanyú káposztát melegíts magadra,
 Huszonnégy órán át feküdj jól dunsztolva.
 Elhagyod az ágyat, nem szenvedsz a sírig,
 Áldod Istent, s kapod ami éppen illik.

JÓ TANÁCSOK:

A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héját a hangyaboly köré
Ha áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet.
A Tükör gyönyörű lesz ha Vhite Spirittel tisztitod (festék hígító)

Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhűtődbe
A fehérnemű nem elég fehér ? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal a
meleg vízben !
Hajad nem elég fényes ? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg.
Hogy a citrom kiadja a az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben
és csak utána csavard
Hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet
 kenyeret a káposzta tetejére,
(egy kis zacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé)
A hagy mától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.
Hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát
Tintafolt a ruhán ? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd
megszáradni, és csak utána mosd ki.
Távol tartani egeret, és patkányt, hintsd meg fekete bors porral a
területet ahol tanyáznak.
Elmennek másfelé,